Creșterea salariilor de bază cu 1/4 din diferență începând cu 1 iulie 2022

Conform celor convenite în negocierile purtate cu reprezentanții Guvernului, în data de 31.05.2022 Camera Deputaților a adoptat legea de aprobarea a OUG nr. 130/2021, aceasta fiind trimisă la promulgare (așa cum se poate vedea aici).
Din perspectiva interesului angajaților din sănătate, cea mai importantă modificare este cea referitoare la creșterea salariilor de bază cu 1/4 (din diferența dintre salariile de bază existente în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022). Raportat la acest interes, forma finală a OUG nr. 130/2021, așa cum va rezulta în urma modificărilor este următoarea:
Din cauza modalității de transpunere în actul normativ a prevederilor în cauză, în acest moment în rândul salariaților există o serie de discuții privind aplicabilitatea sau nu a creșterii salariilor de bază cu 1/4 (din diferența dintre salariile de bază aferente anului 2022 și cele existente în decembrie 2021) în cazul personalului medical auxiliar din Sănătate.
Raporta la aceste prevederi, Federația „Solidaritatea Sanitară” are în vedere următoarea interpretare:
(1) Prin art. I alin. 3 din OUG nr. 130/2021 a fost introdusă acordarea unei creșteri a salariului de bază cu 1/4 începând cu 1 ianuarie 2022 pentru personalul auxiliar sanitar (mai exact pentru personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II din legea salarizării; însă, cea mai mare parte a categoriilor de personal din această anexă au deja salariul de bază la nivelul anului 2022).
În situație similară (alin. 4 din același articol) s-a aflat și personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar (…) din Educație.
Mai exact, prin alin. 3 (și 4 în cazul Educației) s-a introdus o excepție pentru aceste categorii de personal de la regula generală prevăzută de alin. 1 al art. I al OUG 130/2021: în anul 2022 nu se acordă creșteri ale salariilor de bază (care continuă de fapt prevederile art. I, alin. 1 din OUG 226/2020 ce suspendase anterior acordarea creșterilor salariale anuale pentru anul 2021).
Notă: În cazul Sănătății de această creștere salarială nu a beneficiat personalul nemedical/TESA (motivul invocat nouă de guvernanți fiind faptul că este încadrat în anexa nr. VIII din legea salarizării).
(2) Prin introducerea alin. 4.1 la art. I din OUG nr. 130/2021 se stabilește acordarea unei creșteri a salariului de bază cu 1/4 pentru toți lucrătorii din sistemul public (care nu au deja salariul de bază la nivelul anului 2022).
(Cu alte cuvinte, se introduce o nouă excepție de la regula generală prevăzută de alin. 1 al art. I al OUG 130/2021: în anul 2022 nu se acordă creșteri ale salariilor de bază.)
Deoarece alin. 4.1 nu exclude nici o categorie de salariați (din cei care nu au deja salariul de bază la nivelul anului 2022), singura interpretare posibilă este că de această creșterea beneficiază și personalul auxiliar sanitar (mai exact pentru personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II din legea salarizării).
Cei care au o altă interpretare a acestor prevederi legale sunt rugați s-o prezinte, pentru a elimina orice risc la adresa angajaților din sănătate.
În consecință, rezultatul aplicării acestor prevederi legale la 1 iulie 2022 (dacă legea va fi promulgată) ar trebui să fie următorul:
a) Personalul auxiliar sanitar ar avea acordate salariile de bază corespunzătoare anului 2021 (rămânând restantă creșterea corespunzătoare anului 2022).
b) Personalul nemedical/TESA ar avea acordate salariile de bază corespunzătoare anului 2020 + jumătate din anul 2021 (rămânând restantă creșterea corespunzătoare anului 2022 și unei jumătăți din cea corespunzătoare anului 2021).
Evident, în cazul ambelor categorii de personal este vorba de o creștere a salariilor de bază insuficientă raportat la așteptările legitime ale salariaților și, mai ales, la nevoile lor reale (determinate de reducerea semnificativă a salariului real cauzată de inflație). Problema este cu atât mai mare cu cât se menține asimetria dintre personalul nemedical/TESA (aflat acum la cel mai jos nivel din perspectiva acordării dreptului la creșterea salariului de bază) și restul categoriilor de personal din sănătate.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete
Categorii de personal: personal auxiliar personal tesa Juridic: 153/2017 Insituție: Camera Deputaților

4 comentarii

  • Buna Mirela

    Infirmiera la SCPN Bv.Va multumim !!!

  • Ripea Iulian

    Cand vor fi plătite orele de sâmbătă-duminica,sporurile la salariul actualizat din 2022? Aștept răspuns.Multumesc.

  • Dragomir nicoleta

    BN as vrea sa mi spuneți dacă personalul nedidactic primește mărirea de salariu din01iulie. Mulțumesc!

  • Cenean Rodica

    Sunt registrator medical in anatomia patologica. Sporul de „55%” e blocat la salariul din 2018. De asemenea salariile au crescut foarte incet.
    Vreau sa va intreb legat de sporuri, avand in vedere ca suntem 6 persoane (3 ingrijitoare si 3 registratori medicali), facand un calcul iese un spor de abia 49,45%, nici intr-un caz de 55%, ce e de facut sa ne echilibram si noi, la fel ca asistentele si medicii ?
    Nu mai suntem afiliate nici unui sindicat, mai ales cel al FSMAPN (care reprezinta interesele oricui numai al nostru nu!!!).
    Multumesc anticipat si o zi buna sa aveti.

Lasă un răspuns